Relatie bureauHome     Relatiebureau adressen   Getuigenis   Werkwijze   Voordelen   Relaties   Relatie items
 

Relatie: onzeker


Doe ik het goed? Neem ik de juiste beslissing?

Leentje is een vat vol twijfels. Wanneer Leentje voor de eerste keer in een gezelschap komt dan weet ze niet goed hoe zich te gedragen. Om het even of het nu bij een nieuwe werkgever is of bij een hobbyclub, of in een buurtvereniging, het voelt voor haar altijd wat onwennig. Natuurlijk weet ze wel iets van die groep mensen en kent Leentje een paar mensen persoonlijk, maar toch, zij wil niet opvallen.

Dus blijft zij een beetje op de achtergrond, kijkt en luistert hoe het er aan toe gaat. Misschien kan ze wel 'aanhaken' bij een van de bekenden die daar rondlopen en zo sneller in de groep integreren.

Want zij wil vooral erbij horen, dat is nu eenmaal haar aard. Er zijn mensen die dan extra uitbundig en amicaal doen om de eigen onzekerheid te compenseren. Maar dat doet Leentje zeker en vast niet.

Om niet te veel uit de toon te vallen gaat Leentje zich dan beetje aanpassen aan de anderen en gaat grotendeels mee met de gebruiken en meningen in die groep. Ook als het niet helemaal haar ding is. Logisch, we zijn nu eenmaal sociale wezens, groepsdieren.

Daar is niks mis mee.
Datzelfde doen wij allemaal in onze relatie. Om de partner te binden en omwille van de lieve vrede, gaan we ons aanpassen aan de ander. Vraag is: hoever ga je daarin mee? Je wil je eigenheid niet verliezen

Misschien is dat wel de kern, het moeilijke van partnerkeuze: iemand vinden die voldoende van jezelf verschilt om de relatie spannend te houden Iemand die jouw minpunten compenseert, en vice versa. Iemand die je onzekerheid wegneemt. Iemand waaraan je met plezier concessies doet om jezelf aan zijn/haar wensen en gewoontes aan te passen.

Maar, en dat is volgens mij het moeilijke, dat alles zonder je eigenheid te verliezen. Want als je doorlopend, om de ander te behagen, zoveel concessies moet doen dat een mens zich uiteindelijk niet goed meer voelt in zijn vel, dan loopt het gegarandeerd fout.

Het is een balanceren tussen aanpassen en eigenheid bewaren. Moeilijk. Misschien is dat ook de reden waarom zoveel relaties stuk lopen.

Een 'ervaringsdeskundige' vertelde me:
"Heb je er al eens goed over nagedacht hoe onbezonnen we handelen? Toen je een van de belangrijkste beslissingen van je leven nam: de keuze van je levenspartner, hoeveel wist je die eerste keer over partnerkeuze?
Hoeveel ervaring had je daarmee?
En hoeveel wist je toen over vaste relaties ?
Je dacht ten onrechte dat je het wist, maar eigenlijk wist je toen nog niet veel. En (helaas) je wist je ook niet wat je allemaal niet wist."


En de man heeft gelijk:
heel dikwijls worden we bij het nemen van beslissingen niet gestoord door kennis van zaken. Alleen beseffen we het meestal niet. We worden meegesleept door emoties en overmoed. En in slaap gewiegd door enthousiaste commentaren en een selectief geheugen.

Ik ben zo onzeker, doe ik het goed ?

Zal ik niet opnieuw een fout maken en de verkeerde partner kiezen ?
Hoogstwaarschijnlijk zal je bij die keuze beter oordelen dan vroeger. Je bent ondertussen toch al een paar ervaringen rijker en een paar jaren wijzer.

Twijfel niet te lang, overloop de feiten rationeel, maar blijf niet wikken en wegen. 100% zekerheid bestaat niet. Je lief doet zijn best om je te plezieren en is duidelijk heel tevreden met jou. Ook al wordt het niet met zoveel woorden gezegd, je partner verkiest jou boven alle anderen.
Het "wij" gevoel is er.

En neem geen halve beslissingen, start geen relatie 'onder voorbehoud', want dan blijft de twijfel altijd op de achtergrond. Gewoon, doen.
De bliksem slaat geen twee keer in op dezelfde plaats.

Peter

 
Eenzaam
In gedachten had u misschien wel als eens overlopen hoe het zou zijn, met zijn beiden, op hoge leeftijd. In een rusthuis of thuis ? In goede gezondheid of zwaar hulpbehoevend ? Daar had u allemaal al eens over nagedacht.
Maar dit, plots volledig alleen, in de fleur van uw leven.
Nee, die ...
Lees meer
 
Liefde
Eindelijk is het gelukt, een man heeft me de liefde verklaard. Doel bereikt, vaste relatie in zicht. We zagen mekaar de eerste keer op het werk en telkens ik hem bemerkte gloeide er iets. We praatten wel eens en ik betrapte mezelf erop dat ik excuses zocht om ...
Lees meer
 
Eenzaam
In gedachten had u misschien wel als eens overlopen hoe het zou zijn, met zijn beiden, op hoge leeftijd. In een rusthuis of thuis ? In goede gezondheid of zwaar hulpbehoevend ? Daar had u allemaal al eens over nagedacht.
Maar dit, plots volledig alleen, in de fleur van uw leven.
Nee, die ...
Lees meer


Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
   


Home     Relatiebureau adressen   Getuigenis   Werkwijze   Voordelen   Relaties   Relatie items